05 January 2017

Case Management Model and Notation wint eindelijk aan bekendheid!

Sinds de aankondiging en publicatie van de ‘Case Management Model and Notation’ of CMMN door de Object Management Group, is er discussie rond de waarde en bruikbaarheid van alweer  een andere notatie in de procesautomatisatie wereld. Los van een aantal slideshares, blogs als deze en vooral theoretische benaderingen rond de vergelijking van CMMN, BPMN en DMN, levert onderzoek via internet niet al te veel resultaten op. Hoewel de gevonden theorieën en opiniestukken boeiend zijn om te lezen – vormen voer tot nadenken- en extra pit aan conceptuele discussies kunnen geven, blijven deze discussies voornamelijk toch hangen in de ‘academische’ wereld. En dit is ook voor CMMN een tijdje het geval geweest.

Om eerlijk te zijn: modelleertalen zijn enkel succesvol wanneer er voldoende ondersteunende tooling is die het voor organisaties en overheid aantrekkelijk maken om deze modelleertaal te gebruiken. Gelukkig hebben een aantal vendoren beslist om eindelijk CMMN te integreren in hun modelleertaal portfolio. Na kort onderzoek zien we dat Trisotech, Camunda, Signavio, Visual Paradigm, EdorasOne, het CMMN model claimen. Ook de executie van CMMN templates maakt een grote sprong vooruit doordat Camunda, EdorasOne en Ground lion veelbelovende resultaten tonen.

Dit is een zeer positieve evolutie! We hopen dan ook  dat de CMMN community snel van start gaat met het uitwisselen van best practices. Ground lion en Trisotech werken al aan CMMN model uitwisseling en zijn niet zo ver verwijderd van een naadloze uitwisseling.

Gesproken als een true believer,

Koen De Maesschalck

 

Interessante link:

http://www.omg.org/spec/CMMN/

 

 

Share this post
next